A különböző időszakokban szerzett szakképesítések megfeleltetése, valamint beszámíthatóságának meghatározása hosszú ideje nem megoldott. Így szükséges egy változáskövető rendszer kidolgozása és bevezetése, mely nyomon követi a szakképesítések tartalmának, megfeleltethetőségének változásait az aktuálisan hatályos szabályozási állapothoz képest.

Az Időgép, mely nyilvánosan is elérhető lesz az alkalmazók és érdeklődők számára, olyan információs rendszerként működik majd, mely különböző időszakokban és különböző szakmai és munkaügyi szempontok alapján elemzi a változásokat és a hatályos jogszabályok szerinti állapotnak megfelelően megbízható választ ad.

A rendszer segítségével az alkalmazók keresni tudnak a nyilvántartási adatokban, megnézhetik a talált képesítések részletes adatait, illetve összehasonlíthatják a képesítéseket.

A szakképesítéskereső publikus, interneten elérhető, regisztráció nélkül igénybe vehető funkció lesz. Két üzemmódban működik majd: egyszerű és összetett keresés formájában.