A 4. Szakmai folyamatellenőrzési rendszer kidolgozása alprojekt 2015. december 31-én sikeresen befejezte szakmai tevékenységét. A szakmai folyamatellenőrzési rendszer célja az volt, hogy a különböző intézményekben megvalósuló képzési folyamat ellenőrzése egységes szemléletben valósuljon meg, az eredmények összehasonlíthatóak legyenek.

A rendszer kidolgozása a szakmai képzés folyamatának fejlesztését hivatott elősegíteni. A jelenlegi ellenőrzési rendszerek tapasztalatainak felhasználásával a szakképzés új rendszeréhez és a kerettantervekhez szervesen igazodó, informatikailag is támogatott folyamatellenőrzési rendszer kialakítása történik.

 

Az alprojekt feladata - szakmai egyeztetések lefolytatását, tanulmányok, elemzések készítését követően  - folyamatellenőrzési módszertani kézikönyv összeállítása, próbaellenőrzések végrehajtása két ütemben.

Az első ütem keretében megtörtént a rendszer kipróbálása iskolai környezetben, a próbaellenőrzések tapasztalatainak összegyűjtése, elemzése, majd a visszajelzések alapján a rendszer korrekciója, véglegesítése és kipróbálása. A véglegesített módszertani kézikönyv és a szakmai folyamatellenőrzést támogató informatikai rendszer alapján történik meg mind az ellenőrök, mind az intézményi felhasználók felkészítése a szakmai folyamatellenőrzési rendszer alkalmazására.

 

Számszerűsíthető eredmények:
a szakmai folyamatellenőrzésre vonatkozó felkészítésen részt vevő szakértők száma 240 fő.