Megkezdődött a képesítések besorolása a Magyar Képesítési Keretrendszerbe (MKKR)

Megkezdődött a képesítések besorolása a Magyar Képesítési Keretrendszerbe (MKKR)

– TÁMOP 2.2.1-12/1-2012-0001 kiemelt projekt, 5. Az MKKR kidolgozása alprojekt –

 

Egy nagy volumenű munka első szakaszaként megtörtént százötven, az Országos képzési jegyzékben található szakképesítés tanulásieredmény-alapú leírása, szintezése és javaslattétele az MKKR szintre. A feladat megvalósításában több mint hatvan szakértő vett részt, a leírások validálása augusztus végén zárult. A pilot során szerzett tapasztalatokat figyelembe véve 641 szakképesítést, 98 mesterképzéshez tartozó képesítést, 38 ágazati szakmai érettségi vizsgát és 23 hatósági képesítést írnak le és validálnak a szakemberek 2014 novemberéig.

 

A szakértők a szak- és felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztésével foglalkozó, az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló kiemelt projekt 5. alprojektje keretében a (szak)képesítésenként  80-360 szavas leírások elkészítésénél elsősorban a szakmai és vizsgakövetelményeket, szakképzési kerettanterveket, szakmai követelménymodulokat és a vonatkozó jogszabályokat veszik alapul; a tanulási eredmények leírásakor pedig a küszöbszintet veszik figyelembe: tehát a kimeneti kompetenciákkal minden olyan tanulónak rendelkeznie kell, aki a képesítést legalább elégséges eredménnyel megszerezte.
A leírásokat és szintjavaslatokat a társadalmi partnerek által delegált szakértők ellenőrzik és validálják munkacsoportokban.

 

A tanulási eredmény-alapú leírások várhatóan „kommunikációs” eszközként lesznek használhatók a képesítések tartalmának bemutatására a munkáltatók, illetve a társadalom egésze számára. Megmutatják, hogy a bizonyítványt megszerző mihez ért majd, mire lesz képes, és tőle milyen attitűdök, milyen fokú felelősség és önállóság várható el. A bizonyítványokban szereplő szint pedig a külföldön elhelyezkedő munkavállalóknak, illetve a külföldi munkavállalók iránt is érdeklődő magyar munkáltatóknak nyújthat majd segítséget.Iratkozzon fel hírlevelünkre
Név*:
E-mail cím*:
Telefonszám:
Város*:
Cég/intézmény neve:
A következő alprojektekről kérek tájékoztatást:
1. alprojekt
2. alprojekt
3. alprojekt
4. alprojekt
5. alprojekt
Biztonsági kód*:
Jogi közlemény
Személyes adatai megadásával Ön hozzájárul, ahhoz, hogy azok a Nemzetgazdasági Minisztérium mint Adatkezelő adatbázisába bekerüljenek, és azokat esetleges tiltó nyilatkozata kézhetvételéig minden további ellenszolgáltatás és külön engedélyezés nélkül az Adatkezelő saját tevékenysége céljából a jövöben felhasználhassa. Az adatkezelés során az adatfeldolgozást maga az Adatkezelő végzi. Az Ön által hírlevélfeliratkozás alaklmával önkántesen megadott, személyes adatokat az Adatkezelő dolgozóin és adatfeldolgozóin kívül mások nem ismerhetik meg, azokat bizalmasan kezeljük. Az Önről kezelt adatokat az Adatkezelő a jogszabályok által lehetővé tett, vagy kötelezően előírt adattovábbítások kivételével csak az Ön kifejezett és előzetes hozzájárulása alapján továbbíthatja harmadik személyek részére.