Tisztelt Munkáltató! Tisztelt Munkavállaló!

 

Az alábbi összefoglalókkal „A szakképzés és a felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztése” kiemelt projekt céljairól tájékoztatjuk Önt.

 

Bízunk abban, hogy rövid tartalmi összefoglalóink alapján kíváncsi lesz a fejlesztés részleteire is, amelyekről a honlap aloldalain talál információt.

Kérdéseit a fölső menüsoron található „ügyfélszolgálat” funkció használatával teheti fel.

 

Mérés-értékelés kiterjesztése

A dolgozók naprakész tudása az innovatív vállalatvezetés részéről fontos elvárás, amit megfelelő színvonalú vállalati képzések szervezése is elősegít. A képzések sikeressége kiforrott, a mérés-értékelés módszereit magas szinten alkalmazó feladatsorok megoldásával mérhető. A Feladatbankban ezekhez akár szakképesítésenként, akár kulcsszavanként kereshet feladatokat, állíthat össze egyéni feladatsorokat a rendelkezésre álló sok ezernyi feladat közül. Ezen kívül megtalálhatja a legújabb (és persze a régebbi) „éles” vizsgafeladatokat is, ami egyúttal Önnek is tájékozódási pont ahhoz, hogy mit várhat el a szakképzésben frissen végzett pályakezdő kollégáktól. A feladatokhoz természetesen a megoldókulcs is elérhető. Ráadásul mindez európai uniós fejlesztésként ingyenes az Ön számára, és az is marad!

 

OKJ összehangolása a hatósági képesítésekkel

A hatósági képesítések rendszerének országosan egységes kialakítása, bevezetése, a hazai szakképzési struktúrával történő összehangolása a szakképzés és a munkaerőpiac fejlesztésének, rendezettségének fontos összetevője. Egy komplex, átlátható szakmaszerkezet kialakításával kívánjuk megszüntetni az esetleges ellentmondásokat az OKJ-s szakképesítések és a hatósági képesítések között. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy 40 évre visszamenőleg nyomon követhető legyen, az OKJ-s képesítések és a hatósági képesítések hogyan jelentek meg a jogszabályokban, könnyebb tájékozódást biztosítva a munkáltatóknak és a munkavállalóknak a munkakörök betölthetőségének elbírálásához.

 

Kerettantervek kidolgozása

A 2013/14-es tanévtől kötelezően bevezetett szakképzési kerettantervek által egy átláthatóbb, egységesebb szakképzési rendszer alakul ki. Az iskolai rendszerben megszerezhető szakképesítésekkel tartalmilag kompatibilissé válnak a felnőttképzési programok. A cél, hogy Ön mint munkáltató egy munkakör betöltésekor azonos tudással rendelkező munkavállalókat alkalmazzon; az ország bármely pontjáról érkező munkaerő azonos szakmai tudással rendelkezzen. A szakképzésben tanulók magasabb gyakorlati óraszámban tanulnak, ezáltal munkavállalóként a munkaerő-piaci elhelyezkedéshez szükséges gyakorlati tudást, tapasztalatot szereznek, így a munkakör ellátásához szükséges betanulási idő rövidülhet.

 

Szakmai folyamatellenőrzési rendszer kidolgozása

A szakképzésben előforduló problémák a munka világára is hatással vannak, ami mind munkaadói, mind munkavállalói oldalon érzékelhető. A szakképzés új rendszeréhez igazodó ellenőrzési rendszer az egységes kerettantervek figyelembevételével készül. Az informatikailag is támogatott rendszer bevezetése és az ellenőrzés eredményeinek visszacsatolása elősegíti a képzési folyamatban felmerülő problémák felfedését, kezelését, a legjobb gyakorlatok elterjesztését. A cél az, hogy az azonos szakmákat az ország minden intézményében ugyanolyan jó színvonalon oktassák. A munkáltatók így az ország bármelyik szakképző intézményében végzett szakembert bátran alkalmazhatják, a munkavállalók pedig tudják, hogy szakképesítésük – képzőintézménytől függetlenül – ugyanannyit ér.

 

Az MKKR (Magyar Képesítési Keretrendszer) kidolgozása

Az MKKR bevezetése megkönnyíti Önnek az OKJ-s szakképesítések és hatósági képesítések tartalmának beazonosítását. A keretrendszer egy olyan kommunikációs eszköz, amely átláthatóvá teszi a képesítések rendszerét, valamint azok valódi tartalmát a tanulási eredmények alapján. A képesítések leírása megmutatja, hogy mire képes, mit tud, mihez ért egy adott képesítés megszerzésével a munkavállaló. A képesítési keretrendszerben szereplő leírások és MKKR szintek lehetővé teszik a Magyarországon és az Európai Unióban szerzett képesítések összehasonlítását, átváltását.Iratkozzon fel hírlevelünkre
Név*:
E-mail cím*:
Telefonszám:
Város*:
Cég/intézmény neve:
A következő alprojektekről kérek tájékoztatást:
1. alprojekt
2. alprojekt
3. alprojekt
4. alprojekt
5. alprojekt
Biztonsági kód*:
Jogi közlemény
Személyes adatai megadásával Ön hozzájárul, ahhoz, hogy azok a Nemzetgazdasági Minisztérium mint Adatkezelő adatbázisába bekerüljenek, és azokat esetleges tiltó nyilatkozata kézhetvételéig minden további ellenszolgáltatás és külön engedélyezés nélkül az Adatkezelő saját tevékenysége céljából a jövöben felhasználhassa. Az adatkezelés során az adatfeldolgozást maga az Adatkezelő végzi. Az Ön által hírlevélfeliratkozás alaklmával önkántesen megadott, személyes adatokat az Adatkezelő dolgozóin és adatfeldolgozóin kívül mások nem ismerhetik meg, azokat bizalmasan kezeljük. Az Önről kezelt adatokat az Adatkezelő a jogszabályok által lehetővé tett, vagy kötelezően előírt adattovábbítások kivételével csak az Ön kifejezett és előzetes hozzájárulása alapján továbbíthatja harmadik személyek részére.